Det finns två typer av ledningsgrupper, en där det handlar om ensamsledarstyre och den andra som är så kallade verkliga ledningsteam. Både namnen berättar egentligen vad det är som behandlas. I den första gruppen är det en ledare som bestämmer de målsättningar och arbetssätt som ett team kan ha. Detta gäller dock i samverkan med den ledning eller ägare som finns ovanför ledaren. Den andra gruppen är var ett team tillsammans är ansvariga för det blivande målet. Här finns också en ledarfigur, men som egentligen har ansvaret om kvaliteten, inte själva bestämmandet. (Lars Johan Clemedson 2005: 111-112)
Enligt Clemedson finns det tre aspekter som skall tas i beaktande när de gäller valet av ledarskap. Det gäller snabbhet, kvalitet och ägarskap/delaktighet. Snabbhet i detta fall är själva beslutstagandet när det gäller att komma till en slutsats, kvalitet angående vilken information som är relevant för beslutet och ägarskap/delaktighet är de som tagit beslutet och har ansvaret för att det genomförs. För att snabbt nå fram till ett resultat tycker Clemedson att ensamledarskap är sättet att gå tillväga för att kunna bestämma utan att tillfråga andra. Inom ledarteam kan det handla om att ta gemensamma beslut och att konfrontera alla förrän man kan komma till ett beslut. När det kommer till kvaliteten finns inget entydigt svar. Här kan även ett ledningsteam står för beslutstaganden, men om det handlar om mera invecklade uppgifter kan det för ett team bli problem att finna lösningar. Det intressanta är att Clemedson anser att det för ägarskap/delaktighet är bäst med ett team, eftersom ett beslut får växa fram och det skulle betyda att alla i gruppen vet vad som gäller för att nå målet. Fast det positiva är att alla är involverade, vilket borde öka på motivationen inom en grupp.
Kriterierna för ett team är att mängden personer som arbetar, enligt Clemedson inte mera än tio personer för det ultimata teamet, men även större grupper kan fungera i undergrupper. En bredd av olika kunskaper och färdigheter är även en positiv sak när det gäller att arbeta i grupp och så klart ett gemensamt mål som alla strävar efter. Ett ömsesidigt ansvar är även en grundregel när det kommer att arbeta i team.
Tankar kring team och hurudana människor som jobbar i dessa grupper är alltid enligt mig lite riskfyllt. Visst är det bra att det finns människor av olika kunnande, men det betyder också att de finns olika många viljor som vill fram. Å andra sidan är det bra att låta olika människor komma till tals, men när det gäller att göra beslut kan det hända att de måste finnas en person som kan ta ansvaret och delegera uppgifter vidare så att arbetet blir gjort. Här kan man diskutera både för- och nackdelar med att ha team och en utsedd ledare. Det är inte meningen att en skall tyrannisera andra, utan det handlar om att kunna samspela.
Källa:
Clemedson, Lars Johan (2005): Ledande ledare. Ogranisationskultur, förändring och konsten att utveckla en ledningsgrupp. Natur och kultur. Stockholm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar